Velocitas 1897 1 - Actief 1 : 2 - 1 (Gronitas toernooi) (09-06-05)

Velocitas 1897 1 - GSAVV Forward 1 : 2 - 1 (17-04-05)

Velocitas sluit roerige week af met zege op Forward
(Door Bart Vonk)

Een beladen stadsderby in het Stadspark tussen Velocitas 1897 en Forward. De slotfase van de competitie is ingegaan in de tweede klasse L en maar liefst zeven (!) teams komen nog in aanmerking voor directe degradatie. Een bittere strijd om handhaving waar zowel Velo als Forward middenin zit en dat was de onderlinge wedstrijd aan te zien. Velocitas won na een klassiek degradatieduel vol strijd met 2-1. Forward stond voor aanvang van dit duel weliswaar vijfde, maar het verschil met Velo (negende) was slechts één mager puntje. Bij winst zou Velocitas de studenten dus op de ranglijst passeren. Velo had echter een roerig weekje achter de rug: eerst het kansloze 5-2 verlies tegen hekkensluiter Ruinerwold en meteen daarop het ontslag van trainer Henk de Koe, waarmee de club gokte op het welbekende schokeffect. De ploegen waren duidelijk aan elkaar gewaagd zondag. Velo was voor rust misschien iets dreigender met kansen voor Jack Snel, André Bos en Chris Reineta, maar ook Forward kreeg enkele goede mogelijkheden. De beste werd na een half uur via de lat ternauwernood uit het doel gewerkt door Ron Visser, die overigens nog geen minuut later aan de andere kant zijn treffer zag worden afgekeurd wegens buitenspel. Na rust kwam Forward al snel via een curieuze strafschop (Alex Haaima kopte de bal in de zestien ongelukkig tegen de hand van medespeler Roy Bardewee) van Rick Nienhuis op 0-1 en even was Velo de kluts kwijt. "De periode na de 1-0 verzuimden we toch om het af te maken", vond ook Forward-trainer Hemmo de Wal. De gasten hadden in die fase inderdaad de genadeklap kunnen uitdelen, maar Hobbel miste twee prima kansen (mede door goed ingrijpen van doelman Tim Artz) en een inzet van Eelco Meyer raakte de paal. En toen was daar opeens spits André Bos die Velo op weg hielp. Eerst kopte hij goed door op Visser die de 1-1 intikte en drie minuten later kopte hij zelf uit een corner de 2-1 binnen. Toen Forwardiaan Roeland van der Berg vervolgens in de slotfase de rode kaart ontving voor het neerhalen van een doorgebroken speler was het pleit beslecht. Forward bleek daarna niet meer bij machte zich nog op te richten en matchwinner Bos liet uit twee uitgelezen mogelijkheden zelfs na om Velo helemaal in veilige haven te schieten. "Een hele belangrijke overwinning", besefte een tevreden interim-trainer Bram Versprille. "Beide ploegen kregen kansen en wij hebben na die vreemde strafschop een paar keer mazzel gehad, maar na de gelijkmaker vond ik ons de betere ploeg. Dit geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden."

velocitas 1897-forward 2-1
Scoreverloop: 51. Nienhuis 0-1 (strafschop), 67. Visser 1-1, 70. Bos 2-1
Gele kaart: Visser (Velocitas), Van der Berg (Forward)
Rode kaart: 78. Van der Berg (Forward)
Scheidsrechter: Elzer
Toeschouwers: 200
Velocitas: Artz; Schoenmakers, Bardewee, Wit (69. Woldhuis), Haaima; Werksma, Walstra (46. Zimmerman), Reineta, Visser; Bos, Snel.
Forward: Wijnsma; Nienhuis, Van der Berg, Ensing, Van Bakelen; Van Woersem, Bongers, Kokhuis, Rodenburg; Hobbel, Meyer.