1
Eigen doelpunt
1

De Vogels 2 - Velocitas 4 : 1 - 0 (rest.) (28-05-03)

In 15 minuten moest het gebeuren. Het restant van de gestaakte wedstrijd (0-0) tegen De Vogels. Wie er zou winnen is de kampioen. Bij een gelijkspel kon De Vogels in hun laatste wedstrijd bij winst kampioen worden. Daar wilden we het niet op aan laten komen. Dus werd het alles of niets, Quit of dubbel, de dood of de gladiolen. In de sterkste opstelling met 10 man (Boomboom Bart was er in de wedstrijd met rood vanaf gegaan) was het voluit gaan. Pressie van de 1e tot de 15e minuut. Achterin speelden we 1 tegen 1. De Vogels kwamen niet in hun spel. Wij ook niet echt. De spanning droop eraf en de 15 minuten leken wel een versnelde opname, zo'n hoog tempo werd er gespeeld. In die 15 minuten kregen wij de betere kansen en hadden we het meeste balbezit. Een uitval van De Vogels in de laatste minuut werd ons echter noodlottig. De voorzet was goed geplaatst en werd kundig binnengeknikt. 1-0. Vreugde en uitingen van frustratie van vreemde vogels jegens de Velocitanen. Ook al gunden we ze het kampioenschap niet, we zijn nu wel mooi van ze af. Wij kunnen terug zien naar een prima voetbalseizoen. Ook al waren we eerst niet gelukkig met de opdeling van het 3e team. De aanvulling heeft ons uiteindelijk wel gebracht tot deelname aan het kampioenschap tot de laatste minuut. Het was een leuke mix van jong en oud, gretigheid en routine. Iedereen bedankt voor zijn inzet van het afgelopen seizoen, met name voor onze leider Iewke Mulder, die, helaas voor ons, besloten heeft er een poosje mee te stoppen. Iedereen een goeie vakantie gewenst en tot het volgende voetbalseizoen.

Helpman 4 - Velocitas 4 : 3 - 6 (22-05-03)

Op donderdagavond de laatste competitie wedstrijd afgewerkt bij Helpman. Geen grote tegenstander, maar wel een lastige. Op het hobbelige hoofdveld trokken ze fel van leer, verloren wij de meeste duels en voetbalden we onrustig. De eerste goede kans was dan ook voor Helpman, maar door goed keeperswerk werd een achterstand voorkomen. Onze 1e echte kans was een strafschop. Homan legde aan, maar schoot de bal in het vangnet naast het doel. Even later was het wel Homan die met een strak schot het net wist te vinden. 0-1. Onderwijl werd het spel harder, gemener. Zo werd Richard de Vries grof onderuit geschopt. Wat door kon gaan voor rood werd een simpele vermaning. De grenzen van het toelaatbare werden opgezocht en gevonden. Volgens mij hebben we zo ongeveer 4 gele kaarten opgelopen Helpman wist nog voor de rust terug te komen tot 1-1, door slecht keeperswerk, een zogenaamde blunder. In de rust werd Lex Blok op de laatste man plek gezet, ging Appie Land naar het middenveld en zou Homan gewisseld worden. Prins Martin bood zich echter aan en Homan kon naar de spitspositie op voorwaarde dat hij er 2 in zou schoppen. Hieruit bleek weer eens dat Homan slecht luistert. Vlak nadat, door goed keeperswerk, een achterstand werd voorkomen, schopte Homan binnen een kwartier een glaszuivere hattrick. 1-4. Helpman lag knock-out en was geen schim van de ploeg in de 1e helft. Wij trouwens ook niet. Helpman mocht nog wel scoren, maar pas nadat Homan zijn 5e erin had liggen. Zo werd het 1-5 en vervolgens 2-5. Richard de Vries prikte de 2-6 binnen en Helpman mocht het laatste woord hebben, zodat de eindstand 3-6 werd. De nog openstaande 15 minuten tegen De Vogels worden cruciaal voor het kampioenschap. Zondag na De Vogels - GRC weten we hoe we er voor staan (nu 2 punten voor).

Velocitas 4 - Hoogkerk 2 : 2 - 2 (18-05-03)

We begonnen dus met 1 punt voorsprong op de no.2 De Vogels. Om die te behouden moet je dan gewoon winnen. In de 1e helft leek het aanvankelijk ook geen probleem te zijn. Alhoewel we op het middenveld niet altijd grip hadden op de tegenstander, kwamen we toch op een 1-0 voorsprong. Het was Rob v. Sleen die de keeper met een schuiver het nakijken gaf, ondanks dat hij de bal niet vol raakte. Hoogkerk wist vlak voor rust terug te komen via een corner gespeeld naar hun back, die zich niet bedacht en de bal in het overvolle strafschopgebied pompte. Een Hoogkerks been toucheerde de bal in het doel. Ruststand 1-1. Ronald Homan en Richard de Vries werden ingebracht. We zetten vreselijk veel druk en kregen redelijke kansen, maar de afwerking was er (weer) niet. Uit een spaarzame aanval wist Hoogkerk wel te scoren. Dit was een lesje in effectiviteit. 1-2. We kregen het nu toch wel erg benauwd. Kansen bleven gemist worden tot een kwartier voor tijd Lex Blok weer mocht aanleggen voor een vrije trap. Het was een replica van zijn 4e goal tegen G.R.C., ala Pi-air v. Hooijdonk. 2-2. We kregen weer moed, met nog een kwartier te spelen moest het te doen zijn. De winnende hing ook in de lucht, maar kwam niet naar beneden. Net zoals tegen Lewenborg waren we vele malen sterker, maar wisten we het niet af te maken. Zo laten we in 2 wedstrijden 4 punten liggen en staan we nu 1 punt achter op de no.1 De Vogels. Met nog 1 wedstrijd te gaan en een achterstallige 20 minuten tegen De Vogels wordt het nu erg moeilijk.

Velocitas 4 - FC Lewenborg 3 : 1 - 1 (14-05-03)

Lewenborg is de de laatste weken de runner-up in de competitie. Ze versloegen al menig hooggeplaatste ploeg. Zo kon het nog zijn dat ze nog aanspraak gingen maken op de titel. Wij de nr.1 tegen de nr.4, Lewenborg had 1 wedstrijd meer gespeeld en 3 punten achter op ons. Zoals de laatste tijd vaker begint het spel bij ons wat nerveus, gehaast, iets te onnauwkeurig. Toch hadden we vrij vlot greep op de wedstrijd. Dit resulteerde in de 1-0 in de 14e minuut, door de diep gestuurde Jozef Nsubuga. Lang konden we er echter niet van genieten. Balverlies op het middenveld door dezelfde Nsubuga, bracht de verdediging in moeilijkheden en in verlegenheid. 1-1. Dit werd zowel de rust- als de eindstand. Ondanks continue druk uit te oefenen zwichtte de Lewenborg verdediging niet meer. Ze konden zich vrij makkelijk weren tegen de hoge ballen die we het strafschopgebied inpompten. Achteraf gezien hebben we het niet slim gespeeld, hadden we meer door de combinaties te zoeken de verdediging moeten open splijten. Maar gedane zaken nemen geen keer. We staan nu 1 punt los van de nr. 2, onze grote concurrent De Vogels. We zullen zien wat de resterende wedstrijden ons brengt.
HET 4E FELICITEERT HET 2E VAN HARTE MET HET KAMPIOENSCHAP

Velocitas 4 - GRC Groningen 3 : 4 - 1 (11-05-03)

De nr. 3 van de competitie en de ploeg van oud velocitaan Harry Gankema. Uit kansloos met 3-1 verloren. Hier viel dus iets recht te zetten. Ondanks die instelling toch eerst 0-1. Een schot te laat gezien doordat een wirwar van spelers het zicht belemmerd. Schot slecht verwerkt, rebound voor een G.R.C.er en dus 0-1. We gingen niet bij de pakken neer zitten, maar gingen beter voetballen, alhoewel het spel zo nu en dan wat nerveus oogde. Kansen kwamen er voldoende en de gelijkmaker bleef dan ook niet uit. Lex Blok schoot een vrije trap vanaf 18 meter binnen. 1-1, tevens ruststand. De 2e helft werd G.R.C. eigenlijk kansloos weggespeeld en liepen we uit naar 2-1 door Rob v. Sleen, 3-1 door Ronald Homan en uiteindelijk 4-1 door een schitterende vrije trap van Lex Blok. De geur van het kampioenschap wordt steeds sterker, we hebben dan ook de beste papieren. We zijn er echter nog niet.

Velocitas 4 - Be Quick Gr 5 : 3 - 2 (06-05-03)

Het gebruikelijke probleem met doordeweekse wedstrijden. Spelers die niet kunnen of later komen. Om 18.40, 20 min. voor aanvang van de wedstrijd, nog met 9 man staan. Toch met 11 begonnen. Het was een moeilijke wedstrijd. Na 2 x op achterstand gekomen te zijn, toch een ruststand van 2-2 door goals van Wormmeester en Haaima. 5 minuten voor afloop van de wedstrijd schiet Wormmeester de winnende 3-2 binnen. Be Quick uitgeschakeld voor de titel, wij steviger in het zadel.

De Vogels 2 - Velocitas 4 : 0 - 0 (gest.) (04-05-03)

De strijd om het kampioenschap zette zich voort. Dit kon een cruciale wedstrijd zijn. Het aantal afwezigen door ziekte of schorsing neemt echter ook toe. Dit maakte dat we niet in onze sterkste opstelling stonden.We waren echter wel gedreven onze huid duur te verkopen. Zoals wel een beetje verwacht had De Vogels het meeste balbezit. Wij controleerden meer, speelden compact en probeerden gevaarlijk te zijn met uitvallen of vanuit dode spelmomenten. De Vogels kon zich geen echte kansen creëren, net zoals wij niet. Er werd dus gerust met een 0-0 stand. De 2e helft moest het blijkbaar gebeuren. Het spel werd harder, de overtredingen gemener. De scheids floot volgens ons niet consequent. Ook aan de zijlijn werd het grimmiger. De vlam sloeg in de pan toen een overtreding op Frank v. Sleen niet bestraft werd en Boomboom Bart dit 'rechtzette' door een Vogel genadeloos onderuit te halen. Bart kreeg hiervoor rood. De reacties over en weer werden heviger. Nadat de aanvoerders van beide 11-tallen hun aanhang hadden gesommeerd zich rustig te houden, omdat de scheids anders de wedstrijd dreigde te staken, gingen we verder met 10 man. Toch was de 1e goeie kans voor ons. Eddy Dekkinga werd diep gestuurd, maar strandde letterlijk en figuurlijk op de keeper. Door een "schouderduw" van de laatste man werd hij uit balans gebracht en knalde vol op de uitlopende keeper. Terwijl Eddy buiten bewustzijn in het strafschopgebied lag gaf de scheids doelschop, volgens hem was er niets aan de hand. Alles wat met Velo te maken had reageerde furieus en bekommerde zich om de uit zijn oor bloedende Eddy. Langzamerhand kwam Eddy weer wat bij kennis en werd bijgestaan tot het ambulance personeel zijn hoofd en nek vastgelegd hadden en hij afgevoerd kon worden naar het ziekenhuis. De wedstrijd werd gestaakt. Het was zeker geen bloedeloze 0-0. Met Eddy gaat inmiddels beter. Zondagmiddag kon hij na diverse röntgenfoto's en een bezoek aan een k.n.o-arts weer naar huis, doof aan een dik linkeroor en een pijnlijke kaak. Vooralsnog is het onduidelijk wat er met de resterende 25 minuten speeltijd gaat gebeuren. De ziekenboeg van Velo 4 raakt aardig vol. Chris de Koe heeft zich laten helpen aan een vervelende meniscus en een afgescheurde knieband. Joost Heizenberg kreeg vorige week zondag een lichte hartinfarct. Beide revalideren inmiddels thuis. Veel sterkte gewenst.

Hoogkerk 2 - Velocitas 4 : 0 - 3 (27-04-03)

We hadden de eer elkaar voor de 1e keer te ontmoeten deze competitie. Op het sportpark Kliefdiep stond een straffe wind. Ondanks dat we die wind de 1e helft tegen hadden, bepaalden we vanaf de aftrap het spel. Gretig in de duels en met veel beweging in onze aanval had Hoogkerk de grootste moeite staande te blijven. Dat deden ze dan ook niet. Een mooie aanval over meerdere schijven, werd doeltreffend door Richard de Vries afgerond. 0-1. Enkele kansen kregen we nog, maar die werden niet verzilverd. 0-1 was dan ook de ruststand. Appie Land werd vervangen door Frank v Sleen. Met enkele positiewisselingen werd de 2e helft wat aan de matte kant van onze zijde begonnen. Even hadden we geen grip op het fellere Hoogkerk. Dit leverde hen enkele vervaarlijke vrije trappen rondom de 16 meter op. Ze hadden echter geen v. Hooijdonk in de ploeg. Nadat we onszelf hervonden wisten we vrij vlot te scoren. Het was Matheu Pasveer die binnenschoot na een snelle aanval.2-0. Toen Hoogkerk ook nog met 10 man verder moest, omdat de spits er voor commentaar op de leiding met rood vanaf moest, was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Waar we hadden kunnen uitlopen naar 5 of 6-0 als we zorgvuldiger de aanvallen hadden uitgespeeld, stokten we echter bij 3-0. Het waren de broertjes v. Sleen die de derde treffer lieten aantekenen, waarbij het laatste zetje van Rob was. Er werd weer lekker gretig gevoetbald, fel in de duels, met veel beweging zonder bal en een prima resultaat. Op naar de volgende wedstrijd.

Velocitas 4 - De Wilper Boys 2 : 3 - 1 (22-04-03)

Om ons de paasdagen vrij te houden, speelden we afgelopen dinsdagavond tegen de Boys. Ter nagedachtenis aan oud-bestuurslid van der Schans hielden we voor aanvang van de wedstrijd een minuut stilte en speelden we met de Velovlag halfstok. De wedstrijd begonnen we met 1 vaste wissel, Jojo Heizenberg. Later zou Red devil v. Duinen zich daar nog bij voegen. We startten de wedstrijd rustig aftastend, De Wilper Boys deden niet veel anders. Langzamerhand beproefden de keeper (een C-er)van de Boys. Toch waren het de Boys die bij ons eerst het net wisten te vinden. De bal werd door Matheu Pasveer ongelukkig uitverdedigd, waarop een Boy voluit volleerde vanaf een meter op 18. Normaal gesproken gaan 9 van de 10 schoten op die manier naast. Dit was blijkbaar de 10e. 0-1 dus, en de constatering dat het scorebord ook functioneerde. Nu lopen we de laatste wedstrijden veelal eerst tegen een achterstand aan, dus het begint te wennen. We bleven dan ook gewoon voetballen en creërden onszelf steeds meer kansen. De 1-1 viel dan ook nog voor de rust. Ronald Homan schoot een vrije trap fraai binnen. 1-1 was tevens de ruststand. De 2e helft kwamen we eigenlijk niet meer in de problemen. We controleerden volledig de wedstrijd en de Boys probeerden met speldeprikken nog wat te bewerkstelligen. De aan zijn knie geblesseerde Jozef Nsubuga had weer een belangrijk aandeel in de winst. Zelf zorgde hij voor de 2-1 en even later werd hij binnen de 16 gevloerd. Dit leverde een strafschop op die Ronald Homan strak binnenschoot. 3-1. Jozef werd nog gewisseld voor v. Duinen. De score werd echter niet meer verhoogd. Schoten van Prins Martin, Stille Versprille en zelfs de zeer goed spelende Lenstra, vonden geen doel. Alleen voor het keepertje wist v. Duinen nog langs de verkeerde kant van de paal te mikken. De spionerende leider van De Vogels 2 zag tot zijn ongenoegen dat ons de overwinning echter niet meer kon ontgaan en vertrok vroegtijdig stadion Stadspark. Wij weten ons weer 3 punten ingelopen omdat De Vogels 2e paasdag verloor. Het wordt nog spannend om het kampioenschap.

De gemeente Groningen maakt ook al op sportparken parkeerplaatsen voor minder valide mensen ...