Kun je zomaar piloot van een ballon worden?

Een piloot van een ballon heeft een lange opleiding achter de rug, die afgesloten wordt met het behalen van een ballonbrevet. Dit brevet wordt afgegeven door de Rijksluchtvaartdienst. De opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel, die beiden met een examen worden afgesloten.

Is de stof van de ballon brandbaar?

De stof van een ballon is nylon, dat speciaal behandeld is. Hierdoor kan het een temperatuur hebben van 120 graden. De onderste rand is gemaakt van Nomex, dat onbrandbaar is. Als de brander deze stof toch raakt, bijvoorbeeld bij een sterke windvlaag tijdens de start, dan verpulvert deze stof.

Kun je 's nachts ook varen?

Er wordt 's nachts niet gevaren. Een ballon stijgt op na zonsopkomst, of is geland binnen 15 minuten na zonsondergang. In vakjargon wordt dat genoemd: 'end of daylight'.

Waarom is de mand van riet gemaakt?

Riet is een zeer buigbaar materiaal. Bij een landing kan dit zeer belangrijk zijn als er meer wind staat. De ballonmand 'valt' tegen de grond en door de buigzaamheid kan de mand deze kracht goed doorstaan. Andere materialen zouden scheuren of breken.

Kun je met regen varen?

Als de weersvoorspellingen erop wijzen dat er regen komt zal iedere piloot de vaart afzeggen.

Ik heb last van hoogtevrees...

Het is een hardnekkig misverstand dat ballonvaren en hoogtevrees iets met elkaar te maken hebben. Hoogtevrees wordt alleen ervaren als men door middel van enige materie nog contact met de grond heeft. Zodra men los is van de grond, verdwijnt de hoogtevrees gegarandeerd...

Komen we weer terug op dit terrein?

Als je bedoelt of de ballon aan het einde van de vaart weer landt op het opstijgterrein, dan is het antwoord nee. Achter de ballon rijdt het 'chasing-team'. De crew rijdt met de volgwagen achter de ballon aan en is bij de landing aanwezig om alles mee in te pakken. Daarna rijden passagiers, piloot en crew terug naar de startplaats.

Wat voor gas gebruik je?

De brandstoftanks aan boord worden gevuld met propaangas. Na elke ballonvaart worden die tanks weer volledig gevuld.

Wat is goed weer om ballon te varen?

* Minimum zicht van 1,5 kilometer.
* wolken op minstens 1 kilometer (3000 feet) hoogte.
* Grondwind die minder is dan tien knopen.
* Geen thermiek, dat wil zeggen, geen opstijgende warme lucht die door de zon wordt veroorzaakt.

Mag je overal landen?

Een piloot zorgt ervoor dat hij een plek uitzoekt die veilig is om te landen. Dus niet midden op de snelweg of middenin een bos. Hij zoekt bij voorkeur een weiland zonder vee uit. Vee schrikt van de ballon en de branders.

Weet je vooraf waar je gaat landen?

Bij een ballonvaart is de plaats waar gestart wordt bekend. In de lucht is de piloot afhankelijk van de wind; de windrichting en de -sterkte. Er is globaal vooraf een richting te bepalen, maar de landingsplaats is pas bekend als de ballon de landing inzet.

Is het koud boven?

De kleding die je op de grond draagt, is ook in de lucht voldoende. Tijdens de vaart voelt het minder koud aan, omdat je met de wind meegaat. Staat er een koude wind dan voel je dat pas weer na de landing.

Hoe hoog kun je met een ballon?

De gemiddelde vaarhoogte is 300 tot 800 meter. Soms ga je wat hoger om boven de wolken te varen.

Kun je een ballon sturen?

Je kunt een ballon totaal niet sturen. Toch spreekt een piloot soms van 'sturing'. Hij zoekt de verschillen in de windrichting (soms slechts een paar graden) op de verschillende hoogtes. Door de hoogte van het varen aan te passen, kun je in dit geval enigszins spreken van sturen.

Waarom vaart een ballon alleen 's ochtends vroeg of 's avonds?

Dit komt door de thermiek. Dat is opstijgende warme lucht, die ontstaat twee uur na zonsopkomst en verdwijnt twee uur voor zonsondergang. De hierbij horende krachten zijn gevaarlijk voor ballonnen.

Kleding

Boven in de lucht is het niet veel kouder dan op de grond. Bovendien straalt de brander van de ballon zoveel warmte af, dat u het in de mand beslist niet koud zult krijgen als u zich kleedt op het weer. Een jack of een trui voor later op de avond is aan te bevelen. Wij raden aan lekker zittende casual kleding aan te trekken. Zorg ook voor stevig schoeisel aan.

Kinderen en zwangerschap

Ballonvaren is een belevenis voor iedereen van 12 tot 100 jaar. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten nog even wachten voordat ze dit avontuur kunnen meemaken. Bent u zwanger? Dan raden wij u aan om te wachten met ballonvaren totdat u trotse moeder bent geworden.

Verzekering

Alle passagiers zijn tijdens de vaart verzekerd. Dit geldt vanaf het moment dat ze de ballonmand in stappen totdat ze er weer uitstappen.