Otto Bonsema
8 interlands
De naam Otto Bonsema is onlosmakelijk verbonden aan de glorietijd van Velocitas. Begaafd met een uitstekende techniek en een goed spelinzicht was Otto één van de pijlers van ons 1e team. In 1936 verliet Otto Velocitas na wat interne strubbelingen van pa Bonsema (toen voorzitter van Velo) en ging naar GVAV. Echter de meeste interlandwedstrijden veroverde Otto als Velocitaan. Bonsema was na zijn actieve carrière een aantal jaren manager bij BV Veendam. Verder was hij woonachtig in Norg en trainer van het plaatselijke GOMOS. In 1994 is Otto na een kort ziekbed op 84-jarige leeftijd overleden.
Robert William Jefferson
meest succesvolle trainer
Robert William Jefferson was de eerste Engelse trainer van Velocitas en hij bleef liefst zeven jaar bij onze vereniging (1927 t/m 1934). Onder zijn leiding bereikte ons vlaggenschip het absolute hoogtepunt : zes maal kampioen van het District Noord. Al vrij snel na zijn komst had Jeffie voorspeld: 'Ikke maak jullie kampioen'. Het bleek geen grootspraak. In 1934 is Jefferson teruggekeerd naar Engeland. In 1965 is hij nog een week in Groningen geweest. Hij woonde toen de derby Velocitas - Be Quick (1-0) bij, temidden van vele oud bekenden. Een half jaar na zijn terugkeer naar Londen werd Jeffie ernstig ziek en op 22 juli 1966 is hij op 84-jarige leeftijd overleden.
Piet Fransen
6x Nederlands elftal
Vader Geert maakte ooit deel uit van het befaamde kampioenselftal in de glorieuze periode 1926-1934 en speelde eens dé Puck van Heel van Feyenoord finaal uit de wedstrijd. Zowel technisch al tactisch blonk Piet uit en hij ontpopte zich ook in het eerste elftal als een ware regelaar op het middenveld. Piet maakte deel uit van het elftal dat in het voorjaar van 1955 in Sneek dankzij een 0-1 overwinning kampioen van de 2e Klasse werd, promoveerde en vervolgens aan het betaalde avontuur begon. In 1957 werd Fransen met Bé Kuiper echter getransfereerd naar GVAV. Bij GVAV begon Piet aan een lange en succesvolle carrière als profvoetballer. Van GVAV ging hij naar Feyenoord en werd cervolgens verkozen in het Nederlands elftal. Zes maal speelde Piet in het oranje-shirt. Groningen bleef echter wel trekken en Piet ging weer spelen bij GVAV en daarna bij FC Groningen. In 1973 stopte Piet op 36-jarige leeftijd met het profvoetbal, hij speelde nog kort even bij ACV en trainde, zij het kort, VVK. Op dit moment is Piet nog werkzaam bij FC Groningen.
Marten Kastermans
Bestuurder pur-sang
Marten Kastermans werd in augustus 1958 lid van Velocitas via Wietse Rozema sr. Men zocht namelijk een opvolger voor Piet Galis die 7 jaar lang de voorzittershamer had gehanteerd. De periode Kastermans is voor de vereniging ongetwijfeld van eminent belang geweest door de duur ervan (20 jaar) en de wijze waarop hij leiding gaf: veel inzet, een duidelijke visie en gezegend met een gemakkelijke manier van omgaan met zowel de leden als met de zuster-verenigingen en met de KNVB en gemeentelijke instanties. Het was niet zo verwonderlijk dat Marten werd gekozen in het bestuur van de KNVB. In 1976 werd hij vice-voorzitter en in 1980 volgde zijn benoeming tot voorzitter van de amateur-sectie van de KNVB. Dat zou hij tot 1990 blijven, toen kwam zijn benoeming tot voorzitter van de NSF, wat inhield dat hij van het Zeisterbos naar Papendal ging. Later werd hij co-voorzitter van NOC*NSF. Kastermans is ere-lid van Velocitas, ere-lid van de KNVB en sinds november 1996 ambassadeur voor NOC*NSF. Onlangs kreeg hij op een internationaal congres in Papendal uit handen van Anton Geesink de Olympic Order uitgereikt.
Hans Lesterhuis
KNVB-praeses
Als zoon van een ras-echte Velocitaan (vader Henk was, evenals diens broer Bram, Gerard en Joop, lang actief bij Velocitas, was TC-lid en zat in de feestcommissie) kwam Hans haast vanzelfsprekend terecht bij Velo, waar hij in de A- en B-junioren, veelal als stopperspil, voetbalde. Toen hij zou overgaan naar de senioren koos hij echter voor basketball, ging spelen voor Donar en dueleerde derhalve met jongens als Mart Smeets. Hans werd burgemeester van Ameland en later van Ooststellingwerf. In de begin jaren zeventig werd Hans bestuurslid van SC Cambuur en vanaf 1988 voorzitter van de afdeling Friesland van de KNVB. Hans werd later benaderd om de nieuwe voorzitter van de amateur-sectie van de KNVB te worden. Hij aanvaarde de benoeming en werd dus na Marten Kastermans de tweede Velocitaan die als voorzitter van het het amateurvoetbal optreedt. Hans overleed op 26 februari 2009 in zijn woonplaats Hilversum.
Ron Groenewoud
Van PTT naar KNVB
Ron Groenewoud ging naar het CIOS in Heerenveen om zich te specialiseren in het voetbal. Een bijna vanzelfsprekende keuze want Ron voetbalde namelijk vanaf de jeugd bij Velocitas als een goede verdediger. Ron tekende in het tweede seizoen ('56/'57) van Velo's deelname aan het betaalde voetbal een semi-profcontract. Ron begon zijn trainersloopbaan als assistent van Dennis Neville bij het Rotterdamse Sparta en was vervolgens hoofdtrainer bij o.m. Heerenveen en GVAV. In 1975 kwam hij in dienst van de KNVB. Ron heeft jarenlang als docent bij de trainersopleidingen gefungeerd, coachte heel lang het Olympisch Elftal was ook de veantwoordelijke man van het nationale zaalvoetbalteam. Tijdens het WK zaalvoetbal in Spanje in december 1996 sneuvelde het Nederlands zaalvoetbalteam in de voorronde, Rusland en Brazilië bleken te sterk. Met de WK besloot Groenewoud in feite zijn werkzaamheden in dienst van de KNVB en ging in januari 1997 met de VUT.