Regelmatig worden er door de redactie van de jeugdrubriek interviews afgenomen met diverse personen die op de één of andere manier betrokken zijn bij de jeugd van Velocitas 1897. Hieronder vind u de interviews die tot nu toe zijn hebben plaatsgevonden.

Wesley Walstra

Speler van Velocitas 1 en trainer bij de Velocitas Voetbalschool.

Hoi Wesley, hoe oud ben je, waar woon je? Ik ben 19 jaar en ik woon bij mijn moeder in de Wijert. Mijn broer - ook een voetballer - woont ook nog thuis. Ben je allang bij Velo? Nou, ik ben sinds dit jaar weer terug bij Velo. Ik heb hier vroeger bij de F-jes en E-tjes gespeeld, werd toen gescout en mocht naar de FC-Groningen voetbalschool. Dit betekende één keer per week trainen bij de FC en één keer bij Velo. Later werd ik vanuit die school geselecteerd voor de FC-Groningen-jeugd, waar ik vijf seizoenen heb gespeeld. Met wie trainde je samen? Met jongens die nu allemaal in het eerste spelen, bijvoorbeeld Stef Nijland, Hiariej en Metaj. Maar ja, ik raakte geblesseerd, wel een jaar lang. En toen moest ik weg. Zo kwam ik bij VV de Vogels als speler en trainer. Trouwens, daar was ik de trainer van wat nu Velo D2 is, dat waren toen nog hele kleine ventjes.

Na een jaar werd ik weer gescout, nu door BV Veendam. Daar heb een jaar gespeeld. Het was leuk, maar veel te druk. Ik was elke dag van 7 tot 9 op pad en dat ging echt niet meer samen met school. Zo ben ik weer terug gekomen naar Velo, lekker dicht bij huis. Ik deed mee aan een selectie-trainingskamp met het eerste en tweede en toen werd ik gekozen voor het eerste. Dat was super natuurlijk, ik had er niet op gerekend. En hoe is het in het eerste? Echt gezellig, een leuk team. En bij Velo is er niks veranderd, het lijkt of alles hetzefde is gebleven. Wat is je positie? Ik ben eigenlijk rechtsback, maar ik sta linksback of laatste man.

En je specialiteit? Denk mijn traptechniek: strak en hard. En je mooiste doelpunt? Als verdediger scoor ik niet zo vaak natuurlijk, maar bij Vogels heb ik wel eens een mooie in de kruising gekopt. Wat is het gaafste moment uit je carriere tot nu toe? Dat ik aanvoerder was van de D1 van FC-Groningen tegen Feijenoord, bij een voorwedstrijd in De Kuip. En het raarste moment? Toen ik naar BV Veendam ging, was de FC ook ineens weer geïnteresseerd en kwamen ze naar mijn wedstrijd kijken. Ik mocht toen een oefenwedstrijd mee spelen en wat trainingen, maar de FC heeft toen toch weer besloten dat ik niet goed genoeg was, dus maar naar BV Veendam kon gaan.

Wesley bij de FC-jeugd: bovenste rij rechts

Welke opleiding doe je eigenlijk? Ik doe de opleiding Sport & Bewegen aan het Alfacollege. Daarvoor moet ik dit jaar 170 uur stage lopen en dat doe ik hier bij Velo. Elke week anderhalf uur als trainer bij de voetbalschool. Maar dan red je niet die 170 uur. Nee, maar ik doe ook wel andere dingen. Zoals bijvoorbeeld het helpen van Sinterklaas ;-) … of het draaien van een bardienst. Dus wie bij Velo nog een klusje heeft..? Ik vind alles best haha!. En hoe vind je het om trainer te zijn bij de voetbalschool? Leuk, er zitten wel wat talentjes bij. Ze luisteren ook erg goed en dan zie je ook dat ze heel erg vooruit gaan. En wat zijn je ambities als trainer? Vind het leuk om te doen, maar ik wil eerst nog heel veel zelf voetballen.

En buiten het voetbal nog hobby's? Fitness, tennis, basketbal… Alles sport wat de klok slaat? Eigenlijk wel. Op stap gaan is natuurlijk ook leuk, het liefst naar de Drie Gezusters, Martini Beach of Ocean41. Eigenlijk ga ik overal wel even kijken. Met Alex of met mijn vriendin Stefania, als ze klaar is met de pizza's. En wat is jouw lievelingseten? Pasta! En Speler? Jonathan de Guzman in Nederland en in het buitenland Gerard en Lampard. En film? Scarface. En TV-programma? De wedstrijden. Kan niet missen natuurlijk! Hé, bedankt voor het interview.
Februari 2008

Stan Wolfs


Hallo Stan, kun jij je even aan iedereen voorstellen? Ik heet Stan Wolfs, ik ben 8 jaar en voetbal in F2 en dat is een heel leuk team. Ik heb twee broertjes, Max is 5 jaar en voetbalt ook bij Velo in de minipups en Tim is 1 jaar. Waarom ben je bij Velo gaan voetballen? Ik voetbalde eerst bij Be Quick, maar dat vond ik niet zo leuk. Velo is veel leuker en niet zo groot. Bij Be Quick had je wel 10 F-teams ofzo en zaten al mijn vrienden in andere teams, dat vond ik ook niet leuk. En Velo is dichterbij, ik ga nu vaak op de fiets naar trainen. Kende je Velo al voordat je hier ging voetballen? Ja, want mijn vader heeft een poosje bij Velo in het eerste gekeept, want hij is keeper. Maar toen was ik nog een baby. En nu geeft hij keepertraining bij de jeugd.

Wil je zelf dan geen keeper worden net als je vader? Ik vind keepen best wel leuk, maar ik vind spits zijn leuker. En waarom dan? Omdat ik dat gewoon leuker vind, en omdat ik daar ook iets beter in ben en eeeeeh……omdat je in de spits natuurlijk vaker kunt scoren. Heb je al een vaste plek op het veld of wisselt dat nog wel eens? Bij F2 ben ik ook altijd spits. En heel soms moet ik een helft keepen, maar dat moet iedereen een keer bij F2.

Jullie zijn toch kampioen geworden? Hoe vind je dat? Dat is echt vet cool. We hebben geen één wedstrijd verloren. En we hadden een echt kampioensfeest, dat was heel leuk en gezellig. Wat is je favoriete voetbalclub, naast Velo natuurlijk? FC Groningen en Ajax. Ik ga ook altijd naar thuiswedstrijden van FC, want ik heb een seizoenkaart. En ik ga met mijn vader nog een keer naar Ajax. En met mijn moeder heb ik een keer bij de training van Ajax gekeken. Dat was echt vét!Toen ben ik ook met bijna alle spelers op de foto gekomen en heb ik handtekeningen gekregen. En als de “FC” en Ajax nu tegen elkaar voetballen, voor wie ben je dan? Voor FC Groningen natuurlijk! Wat wil je later worden? Het liefste profvoetballer, en als dat niet lukt iets met wilde dieren. Stan, bedankt voor dit interview. Vond je het leuk? Ja, net als een echte profvoetballer.

Valéry Sedoc


Valéry, vertel ons alles wat je kwijt wil… Ik ben 22 jaar, geboren en opgegroeid in Amsterdam en sinds een jaar of zes woon ik in Groningen, met veel plezier. Ik ga me steeds meer een noorderling voelen. Zelfs mijn Amsterdamse accent raak ik al kwijt hier… dat bewaar ik voor als ik met m'n familie ben (demonstreert dit even met een staaltje plat Amsterdams). Ik ben nu sinds dit seizoen bij Velocitas en ik ben bij deze club gekomen door mijn vriendin Alice. Zij is familie van de vorige trainer van het eerste. En voor je bij Velo kwam? Ik ben met voetbal begonnen bij AFC in Amsterdam. Daarna ging ik bij Ajax bij de E-tjes spelen, dat was een bijzondere tijd. Mijn volgende club was FC Omniworld; daar ben ik gescout en kreeg na het eerste jaar een betaald jeugdcontract bij FC Groningen. Ik was toen 16 jaar. Ik ging wonen in het jeugdinternaat van FC Groningen in het Oosterparkstadion. Dat was geweldig, want ik woonde echt áán het voetbalveld. Ik heb bij de FC vijf seizoenen gespeeld en ik heb me daar goed kunnen ontwikkelen. Ik heb uiteindelijk 8 wedstrijden gespeeld in het eerste. Helaas heeft de club toch de voorkeur gegeven aan een andere speler boven mij. Ik kon toen nog wel naar Jong PSV als amateur, maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben toen bij hoofdklasser Harkemase Boys gaan spelen, maar vond dat op den duur toch lastig met mijn werk. Vandaar nu bij Velo in de tweede klasse. En nog veel vrienden in de voetbalwereld? Danny Holla die ken ik al heel lang ook Dwight Tiendalli en Urbi Emanuelson, dat zijn goeie kennissen.

Hoe ziet je voetbalweek eruit? Nou, valt best mee: ik ben hier in principe op dinsdagavond en vrijdagavond om de F1 te trainen en daarna zelf te trainen. En dan natuurlijk de wedstrijd op zondag. Wat voor werk doe je eigenlijk? Ik werk als financieel administratief medewerker bij GTI in Assen, full-time. En wat doe je verder naast het voetbal? Salsa dansen! Dat vind ik echt geweldig leuk. Krijgen we daarvan een demonstratie op het eerstvolgende feest? Nou… heel misschien dan… En verder doe ik al vanaf mijn 6-de aan atletiek. Ik kom uit een atletiek-familie: vader, moeder en mijn drie broers: allemaal atleten. Mijn vader heeft vroeger veel atletiekprijzen gewonnen; hij is Nederlands kampioen geweest. En je broer is zelfs toch Europees kampioen? Ja, mijn broer Gregory is Europees kampioen indoor. Tsja, en op mijn geboortekaartje stond het al aangekondigd, toen ik als vierde zoon werd geboren: "het estafetteteam is compleet". Dat hebben we dit jaar op 29 september in praktijk gebracht. Met het team 'de vier broers Sedoc' en onze vader als coach, zijn we Nederlands kampioen estafette geworden. Dat was een droom die uitkwam. Het komt misschien in het Guinness Book of Records, want dit is waarschijnlijk nog niet eerder gebeurd. Wat een superverhaal!


… En nog even over jou als trainer van F1, wat is je aanpak? Nou, het plezier moet voorop staan, maar het moet wel een beetje strak gehouden worden. Ze moeten natuurlijk wel beter gaan voetballen. Ik train veel op techniek, want ik vind dat dit bij Nederlandse clubs meestal wordt verwaarloosd. Dus niet te veel partijtjes. En hoe zit dat met die AA-drank? Doe ik omdat ze dan nog harder werken, bij wijze van spreken gaan ze 'over lijken' om een flesje te verdienen. Ik werd daar vroeger zelf ook heel fanatiek van. Dit maakt jou, in combinatie met je trouwe wedstrijdbezoek op zaterdagochtend om 9.00 uur (!), waarschijnlijk wel de populairste trainer van de club..!? Is dat zo? Nou da's mooi. Ik vind het leuk om te kijken bij de wedstrijden van mijn F-jes. Ze doen het ook heel erg goed, en ik vind dat ze de afgelopen tijd heel erg vooruit gegaan zijn.. Ja, en ik ben gevraagd of ik trainer wilde zijn en dan moet je het ook goed doen, vind ik. Ik wil graag een goed voorbeeld geven. En ..gaat jouw F1 nog kampioen worden? Ik blijf er altijd vertrouwen in houden. Leuk om allemaal te horen, Valéry. Bedankt.
Oktober 2007

Anita Mulder


Jullie kennen haar vast allemaal, Anita Mulder, de scheidsrechter die 's zaterdags altijd vroeg uit de veren is. Leuk om eens meer over haar te weten… een verslag van een gezellig gesprek "langs de lijn" bij een wedstrijd van het eerste, liggend in het gras …Wat doe je allemaal bij de club, we zien je hier zo vaak?! "Nou, heb je even? Ik ben scheidsrechter bij de jeugd, E en F. In noodgevallen - als er een scheidsrechter niet is gekomen- val ik ook wel eens in bij de D en laatst zelfs bij de A. Daarnaast doe ik kantinediensten, vind ik erg gezellig. Komend seizoen ga ik vlaggen bij het tweede op zondag. Ook regel ik het hele 'pupil-van-de-week-gebeuren' bij elke thuiswedstrijd van het eerste, een hele leuke klus. Maar hier moet ik mee stoppen, omdat ik ga vlaggen en dat is niet te combineren. Dus… voor wie geïnteresseerd is, dit wordt een vacature. Omdat ik ga vlaggen, ga ik mij ook verder bekwamen in het scheidsrechtersvak; m.a.w. ik ga een KNVB-scheidsrechterscursus doen, die bij Velo binnenkort wordt gegeven. Dit kan nu omdat we een veld krijgen met verlichting.

Ik ben ook samen met mijn zusje jeugdleider geweest bij de E-ers. En natuurlijk heb ik zelf ook nog gevoetbald in het meidenteam, dat toen nog bestond." Geweldig, wat een clubgeest, hoe is dat zo gekomen? Vijfentwintig jaar geleden, toen was ik nog maar 2 weken oud, stond ik hier al langs de lijn. In de kinderwagen dan, he!? Mijn vader voetbalde in het eerste, mijn moeder en mijn oma draaiden kantinediensten. Dit gaat zelfs nog verder terug in eerdere generaties. Ik zeg wel eens: "Er stroomt groen-wit bloed in mijn aderen!".

En hoe ben je precies scheidsrechter geworden? "Dat is begonnen in de tijd dat ik teamleider was. Ook toen kwam er wel eens een scheidsrechter niet opdagen en dan moesten we het wel zelf doen. Nadat ik gestopt was als leider werd ik ervoor gevraagd. Ik ben er dus 'in gerold'. En nu vind ik het zo leuk, dat ik die cursus ga volgen." Wat is dat toch voor raars dat scheidsrechters niet komen opdagen? Tsja, ik weet het ook niet, maar het is wel heel vervelend als je daarvoor komt te staan met je team. Het maakt ook een slechte indruk bij de tegenstander, je krijgt zo een slechte naam.

Het is natuurlijk best een lastig tijdstip op zaterdagochtend, zo na een avondje stappen. Misschien dat mensen zich twee jaar geleden een keer opgegeven hebben en dat ze dat niet meer weten… Maar ja, dan zouden ze beter even een seintje aan de club kunnen geven, dat ze niet meer willen." Zie jij een oplossing dan? "Ach we hebben zo veel teams. Als alle leden van een team zouden meedoen, dan zou je zo'n beetje één keer in het jaar aan de beurt zijn. Dat moet toch te doen zijn?" Lijkt mij ook. Waar let je op bij de pupillen en wat maak je zoal mee in het veld? Bij de F ben ik helemaal niet streng, meer een soort spelleider. Fouten maken mag, daar zal ik echt niets van zeggen. Bij de E wordt dat al wat anders, daar ben ik strenger met overtredingen en foutjes bij bijvoorbeeld de ingooi. Praten en mopperen maak ik niet zoveel mee tegen mij. Als ze het tegen elkaar doen dan laat ik dat aan de coach over. Of hij moet al te ver weg staan en het niet horen, dan grijp ik wel in. Ik hou het graag een beetje gezellig en sportief. Dan lossen we dat gewoon op in het veld. Lastiger is wat er vanaf de lijn wordt geroepen door publiek, soms ouders. Ik heb best een brede rug waar veel vanaf glijdt, maar dat wil wel eens heel vervelend zijn. Ik heb een keer het spel stilgelegd en heb een ouder mijn fluit aangeboden, om zelf te gaan fluiten, als ie het allemaal beter weet. Ach dan heb je ze zo stil. Kort geleden heb ik gedebuteerd als scheids bij de A en toen heb ik een rode kaart uitgedeeld vanwege een scheldwoord met drie letters ervoor. Wegwezen dus, daar ben ik direct klaar mee. De speler heeft achteraf zijn excuses aangeboden, dus ik heb er maar geen papierwinkel van gemaakt. Hoe blijf je zelf in conditie? Haha … elke week een half uur onder de zonnebank. Is dat alles? Nee ik sport dan eerst een beetje daar, maar dat is het wel. Ik heb een grote hekel aan hardlopen, zo saai. Wat wil je verder nog weten? Je werk, je hobby's? Ik ben 25, ik werk in de kinderopvang bij KDV de Mallemolen. Ik woon in de Oosterparkwijk. Ik ga graag naar de film, uit eten, stappen of naar een basketbalwedstrijd. Oja en ik ben vrijgezel(lig)! Jij redt je wel in dit mannenbolwerk, he? Ja hoor, ik draai hier al 25 jaar mee. Ben ook wel 'gebekt' van mezelf, dus ik red me hier best. Laat ze maar komen!"

Joren Ploeg


Hallo Joren, vertel eens wat over jezelf.. "Ik ben Joren Ploeg, ik ben 7 jaar en op 26 mei word ik 8 jaar. Mijn hobby is natuurlijk voetbal, maar ook Pokémon vind ik leuk. Ik heb veel kaarten en daar speel ik graag mee." Ben je allang bij de club en hoe ben je erbij gekomen? "Dat weet ik niet meer precies, het is nog niet zo heel lang geleden. Mijn vader heeft beslist naar welke club ik ging. Ik denk omdat het niet zo ver was. Toen ik bij de club kwam, waren er allemaal jongens van de Starter. Niet uit mijn eigen groep, want daarin zitten niet zoveel voetballers, maar van de andere groep 4. En die jongens kende ik natuurlijk wel, dus dat was wel een verrassing." Wat is je positie en wat vind je het leukst? "Ik ben middenvelder en verdediger. Middenvelder vind ik het leukst, want dan heb je meer kans om te scoren. Bij verdedigen moet je achterin blijven en dan vind ik het wel saaier." En wanneer heb je voor het laatst gescoord? "Ik heb afgelopen zaterdag gescoord. Ik rende met de bal aan de voet naar de keeper en toen schoot ik heel hard schuin voor de keeper langs en toen zat ie erin. En toen heb ik gejuicht". Gefeliciteerd!

En hoe vind je het bij de training gaan? "Trainen vind ik hartstikke leuk, want dan kun je veel oefenen met hard op het doel schieten. Overpassen vind ik ook belangrijk om te leren, net als koppen." Wat vind je het leukst bij Velo? Dat je op zondag naar de wedstrijd van het eerste kunt kijken. Dan gaan we met een hele groep jeugdleden uit de Buitenhof lopend naar de club. In de pauze kopen we dan chips en ook nog snoep. Het is wel jammer dat Velo had verloren met 2-3, maar gelukkig heb ik wel alle doelpunten gezien. De grotere jongens niet, want die zaten binnen steeds aan de bar als er gescoord werd… Wie vond je de beste speler? "Die speler met het kale hoofd, die scoorde een mooi doelpunt ". (Richard Gooijert). En ga je ook meedoen met de line-up bij de wedstrijd tegen FC-Groningen? "Jaa! Dan wil ik wel naast Suarez lopen. Ik wil ook wel met een speler op de foto of een handtekening…Voor wie ben je dan: voor FC Groningen of voor Velocitas? "Ik denk toch voor FC Groningen". Oei… Nou Joren bedankt voor het interview.
April 2007

Hugo Slagers en Edo Kouwenhoven


En… hoe ging jullie eerste wedstrijd in de voorjaarscompetitie? Hugo: "Gewonnen met 6-1 van Oranje-Nassau! Het ging heel goed dus. Alleen de eerste helft niet, want toen lukte het steeds niet om te scoren. Edo: "Ik had me toen ook nog heel erg zeer gedaan, want ik deed een sliding en kwam keihard op mijn heup!" Wat is jullie positie in het veld? Edo: "Ik sta in de verdediging en soms ook op keep." Hugo: "Ik ben het liefste aanvaller, keepen vind ik niet leuk, ik hou van scoren." Zijn jullie bij Velo zulke dikke vrienden geworden? Edo: "Nee, eerst kende ik Hugo van groep 3 en toen vond ik hem niet zo aardig." Hugo: "Ja want ik zat hem vaak te pesten." Edo: toen ging ik verhuizen en kwam ik bijna naast Hugo te wonen en dat vond ik eerst helemaal niet leuk. Maar omdat we buurjongens waren, hebben we toch steeds vaker met elkaar gespeeld en werden we vrienden. Nu is Hugo weer verhuisd en dat vind ik eigenlijk wel erg." Even een testje heren, wat gaat er bij Velo gebeuren op 27 en 29 mei? De heren denken diep na: "een open dag….. een feest… Sinterklaas (geintje)?"

Oja… FC Groningen komt, en Velocitas bestaat meer dan 100 jaar! Bingo! Mogen wij daar dan ook heen dan? Het is juist voor jullie!... En gaan jullie ook in de luchtballon? De gezichten betrekken wat als ze de prijs horen… Hugo:"Ik heb wel 200 euro in mijn portemonnee gespaard, maar dat wil ik niet allemaal uitgeven, want dan kan ik niks meer kopen. Edo:"Ja, dat moeten onze moeders dan maar betalen." Hugo:" Dat doet ze nooit want wij moeten nog allemaal dingen voor ons nieuwe huis kopen!" Hebben jullie het naar je zin bij Velo? Hugo:"Ja heel erg want eerst was ik bij de Vogels en daar verloren we altijd alles. Ik ben toen met mijn broer Coen meegegaan naar Velocitas en ik vind het hier veel leuker, want nu win ik vaak". Edo: "Ja en ik zou ook naar de Vogels toe, maar toen ben ik toch maar met Hugo meegegaan naar Velocitas. Ik vind vooral de kantine hier heel mooi, want die is lekker groot. Als het koud is kunnen de ouders hier lekker binnen zitten… En ik vind het lekker dat op de tafels altijd suikerklontjes staan, mmmm." En zijn jullie tevreden over de training? Op de training is het altijd heel erg druk, we zouden liever alleen met grote F-ers trainen. We vinden het vervelend om op de hele kleintjes te wachten, vooral als ze huilen. Ook niet leuk is dat vaak de lichten zijn uitgevallen deze winter. En over de coaches? Edo: "Ja, want dat is mijn vader. Hij is wel extra streng voor mij. Hij verdeelt altijd de plaatsen en ook deelt ie wel eens chips uit. En de vader van Laurien zegt altijd wat we moeten doen in de wedstrijd." Wie van jullie team verdient een compliment, behalve jezelf? Samen: "Laurien, want die verdedigt altijd heel erg goed." Hugo: "Edo, want toen hij net ging voetballen durfde hij niet zo veel omdat hij bang was om andere kinderen pijn te doen. Hij durft nou veel meer." Edo:"Hugo, omdat ie zo goed kan voetballen en zo veel scoort." En.. weten jullie misschien nog een paar leuke moppen???.......de redactie gelukkig wel….
April 2007

Karen Huitsing


Wat wil je over jezelf kwijt? Ik ben Karen, 40 jaar, jarenlang KLM-stewardess geweest, maar nu werk ik binnen de jeugdhulpverlening. Sinds dit seizoen de coach van F3 enne.. ik ben de moeder van Semih natuurlijk. Hoe zijn jullie hier bij Velo beland? Toch wel door enthousiaste verhalen van ouders en vriendjes van Sem. Ik kreeg al snel het beeld van Velo als club, waar veel voor kinderen wordt gedaan. Extra toernooitjes, wintercompetitie, Ameland-weekend en de actie "verdien-een-bal" en ga zo maar door. Semih heeft ooit de puppy-cursus van VV Gorecht gedaan, maar daar kenden we nauwelijks mensen. Vandaar toch de keuze voor Velo; een kleinschalige gezellige club waar al bekenden rondlopen. En we hebben er geen spijt van want naast alle activiteiten zijn bijvoorbeeld ook de tenues dik in orde. Leuk ook dat je een trainingspak kunt verdienen. Waarom ben je coach geworden? Nou ja, Velo is gewoon een leuke club waar veel aandacht is voor de pupillen en ik wil daar ook best graag mijn stempel op drukken: leuk samenspelen, sportiviteit, positieve bejegening van de kinderen.

Maar ook dat de kinderen "goede voetbalmanieren" leren als: niet mopperen, niet zeuren en veel aanmoedigen. Ik weet trouwens ook wel wat van voetbal, want zelf heb ik enkele jaren gevoetbald bij VV Middelstum, ook al is dat wel weer een tijdje geleden.. En was je goed? Ik was aanvaller, maar ik had mijn postuur niet mee. Laten we zeggen dat ik fysiek niet echt opgewassen was tegen de gemiddeld een kop grotere en twee keer zo brede verdedigster. Ik was dan ook heel erg vaak geblesseerd, dus mijn voetbalcarrière is roemloos geëindigd. Wat vind je nu zo leuk aan het coach-zijn? Ach, het is zo'n leuke leeftijd en ze zijn vaak nog zo grappig met andere dingen bezig.. soms is het voetbal niet meer dan "grassprietjes staren" en dat moet ook nog kunnen op deze leeftijd. En wat nu als ze ouder worden? Ik pin me nog nergens op vast, ik zie het wel. Ben alleen wel begonnen met de KNVB-cursus voor teamleiders. Eerste avond was door mijn eigen schuld niet zo'n succes. Hoezo niet? Kom daar aan als gelukkig lang niet de enige vrouw, maar wel als enige vrouw op hakken en in een dun jasje. Het was hondenweer, dus ik was ervan uitgegaan dat we lekker binnen bij de kachel wat instructie-videootjes gingen bekijken. Maar nee, de bedoeling was "training-on-the-job" buiten, een soort observatie-oefening bij een KNVB-selectiewedstrijd voor C-meiden. Heb dus anderhalf uur in de regen staan blauwbekken en een zware verkoudheid opgelopen… Maar ik heb heus wel veel opgestoken hoor!

Onderwerp was: "hoe praat je tegen kinderen als jeugdleider?" Niet te veel dus, laat ze maar lekker voetballen en hun gang gaan. Heb je nog goede ideeën voor de club? Er moet een goed jeugdbeleid komen. Als je voor een voetbalclub kiest is het natuurlijk belangrijk wat die voetbalclub wil met de jeugd: zo snel en fanatiek mogelijk naar de nationale voetbaltop of goed voetbal met het accent op samenspel en sportiviteit. Hoe gaat het met F3? Binnenkort krijg ik versterking als coach: Herman, de vader van Jop. Verder ben ik natuurlijk hartstikke trots op het team; ze zijn allemaal even goede voetballers. Laatst hebben ze zomaar 11 goals gezet, fantastisch! Ze hadden natuurlijk wel een hele sterke prikkel: bij 10 een ijsje, maar ze hebben het toch maar even gedaan. Grote klasse, allemaal een extra high-5 van mij!
Maart 2007

Thomas Bouma


Niet alleen voor E en F-ers natuurlijk, deze rubriek. Prachtig dat ook "de groten" best in deze rubriek willen staan. Verslag van een dieptegesprek … met een bak koffie erbij. Vertel!? Ik ben Thomas Bouma, 12 jaar en ik zit in de brugklas havo/vwo van het Zernike College. Ik ben al bij Velo vanaf mijn zesde, nu dus mijn zevende seizoen. Hoezo ben je bij Velo gekomen? Misschien stomme reden, maar toen wij hier in de Buitenhof kwamen wonen, konden we kiezen uit twee clubs: Velocitas en Vogels, allebei even dichtbij. We vonden Vogels zo'n kinderachtige naam, daarom gingen we liever naar Velo. Mijn zus Lieke ging er het eerst bij en later kwam ik. Hoezo zit je bij de C's, want je bent toch 12? We zijn vanuit de D's met het hele team overgegaan naar de C, er zijn er meer van 12 en als die niet meegingen dan was het team te klein, vandaar dus. En is dat niet moeilijk dan om altijd tegen groteren te spelen? Valt mee. Het wil niet zeggen dat ze altijd beter zijn, soms zijn ze zelfs best wel lomp en als je een beetje snel bent, kun je ze makkelijk voorbij. Ook leer je er veel van.

Wat is je positie? Meestal ben ik mid-middenvelder en heel soms spits. Wat is je specialiteit? Heb ik niet echt, volgens mij kan ik alles wel een beetje. Dit seizoen heb ik er, dacht ik, 3 gescoord. Gaat goed met jullie de laatste weken: 0-13 uit gewonnen en de nummer 2 verslagen! Nou met die 0-13 ging het helemaal niet lekker, veel kansen gemist; het had wel 0-26 moeten zijn. Oranje Nassau was echt slecht en ze hadden ook nog een speler te weinig. Over de wedstrijd tegen Baflo waren we wel tevreden, die wonnen we met 3-2. Dus: op naar het "linkerrijtje"? Moet makkelijk lukken denk ik, kampioen zullen we alleen dit jaar niet worden.

Wat is je leukste voetbalherinnering? Toen ik net in de E zat, kregen we in de zaal een vrije trap na een plafondbal. Die nam ik toen en die vloog vanachter de middellijn in de kruising. Ik stond zelfs nog vlakbij onze eigen keeper. En … ook wel eens gekke dingen meegemaakt? Je gelooft het niet maar wij hebben een keer gehad dat de scheidsrechter een vrouw uit het publiek ging bedreigen, echt grof. Maar hij was nog maar 13 en heel partijdig. Het moet niet gekker worden!... Wie vind je de beste van je eigen team? Niemand echt, het wisselt: volgens mij zijn we allemaal een beetje van hetzelfde nivo. En van het eerste? Ga ik de laatste tijd vaak kijken. Sylla vind ik goed, die scoort veel maar krijgt ook veel kaarten. En verder vind ik Tekinbas een goeie verdediger, die is heel snel. Wat is nu het leukst aan Velo? Dat het gezellig is: veel gewone mensen en geen kakkers. En … wat moet beter? De blubberzooi op het trainingsveld en de ganzenstront. Verder ben ik dik tevreden.
Maart 2007

Aladin en Firas El Jawashi


Stokstijf en met hele serieuze gezichten zitten ze op de bank, deze twee normaal altijd heel bewegelijke jongens. Maar ja, je wordt natuurlijk ook niet elke dag geïnterviewd voor de Velocitaan… Nou vertel het maar! Ik ben Aladin, 7 jaar en ik speel in F2. Ik ben Firas, 6 jaar en ik speel in F3. Wij komen uit Groningen, maar wij komen ook uit Libië. Papa en mama hebben daar gewoond en onze familie is daar nog steeds. Papa is hier politie.

Kun je in Libië ook voetballen? Nou dat is wel een beetje anders daar, als we bij oma logeren gaan we altijd voetballen samen met onze neven Mohammed van 7 en Mohammed van 14 jaar. Alleen dan op stenen, want je hebt daar niet veel gras. De muur is dan ons doel. En het is er altijd vet heet. Is het Libisch elftal goed? Best wel goed, maar ze winnen niet zo vaak. Laatst hebben ze nog van Egypte verloren. Enne als Libië nou tegen Nederland speelt, voor wie zijn jullie dan? Voor Brazilië natuurlijk, want daar zijn wij fan van. Of Italië. Of Frankrijk. Heel verstandig, zo hou je iedereen te vriend. Enne..hoe is het om samen met je broer voetbal-fan te zijn? Leuk want dan kun je heel veel samen oefenen en daar word je goed van. Wij doen altijd partijtje in onze straat. Jeff en wij tegen Arthur en Assurim. Die wonen allemaal bij ons in de buurt en zitten ook op Velo.

Ook kijken wij vaak samen "galactic football" op tv. Wat vinden jullie leuk bij Velo? Aladin: ik vind trainen leuk, want daar leer je heel veel. Uitdollen en dribbelen vind ik het mooiste. Ook was ik heel blij met mijn beker toen ik kampioen werd. Firas: ik vind voetballen in de zaal het leukste, dan heb je kleine goaltjes. En dan is het ook niet zo koud. Wedstrijden vind ik leuker dan training, want dan gaat iedereen juichen als je scoort. Zijn er dingen die nog beter kunnen? Nee, we vinden echt álles leuk. We zouden nog wel veel vaker willen voetballen…
Februari 2007

Pieter Nieman


Hallo Pieter, heel stoer dat jij in deze rubriek "het spits" wil afbijten, stel je je even voor? Ik heet Pieter Nieman, ik ben 6 jaar en ik heb drie zusjes, Sarah is mijn tweelingzusje. Met mijn zusjes en mijn vader ga ik soms wel oefenen met voetballen, ze kunnen dat best wel goed. En wat is je plek op het veld? We mogen van onze coach altijd kiezen waar we willen staan, dat vind ik heel leuk. Onze coach heet Karin en ze is helemaal niet streng. Op welke plek sta je dan het liefste? Ik vind het op keep het leukste, want ik vind het óók leuk om ballen te vángen. Wat ik dan mooi vind, is dat ik een andere kleur shirt aan mag, zodat iedereen goed kan zien dat ik de keeper ben. Dat moet, want anders raakt iedereen in de war. Heb je al eens een keertje gescoord? Dat weet ik niet meer precies, ik geloof het niet.

Maar vast wel een mooie actie toch? Ja tegen Veendam, toen ging ik alleen met de bal naar de keeper toe, toen schoot ik heel hard maar de bal ging toch net naast het doel. Jammer, Pieter. Waarom heb je eigenlijk voor Velo gekozen? Omdat al mijn vriendjes daar al waren, Jeff, Job, Aladin en Chiem en nog veel meer. Wat vind je nou het allerleukste bij Velo? Ik vind echt álles leuk. De training vind ik net zo leuk als de wedstrijd. Klaas, de trainer is heel aardig. En dat ik met mijn vriendjes samen kan spelen. Zijn er ook nog dingen die je minder vindt? Niet leuk is dat als ik wil schieten, er steeds andere kinderen voor gaan staan. En soms moet je bij een wedstrijd ook heel ver lopen voordat je op het veld bent. Ook vind ik het niet lekker dat je soms zo gaat zweten als het warm weer is. Kunnen we ons voorstellen. En ben je nog fan van een andere club dan Velocitas? Niet echt, want wij kijken thuis bijna nooit voetbal op tv. Nou Pieter, heel interessant allemaal, bedankt voor het interview!
Februari 2007